english hungarian

Térkép, szintdiagram

Az útvonal térképe Az útvonal szintmetszete

KÖTELEZŐ ÉS AJÁNLOTT FELSZERELÉSEK

A The North Face Ultra Trail Tour du Mont Blanc szervezőbizottsága számos követelményt támaszt a versenyzőkkel szemben, hogy indulási jogot szerezhessenek. A kvalifikációs versenyeken történő sikeres részvételen kívül sportorvosi vizsgálaton kell átesnünk. Azonban ahhoz, hogy felvehessük a rajtszámunkat és valóban rajthoz állhassunk, rendelkeznünk kell a verseny hivatalos kötelező felszerelésével (minimális súlyát 2 kg-ban határozták meg), melyet a verseny bármely pillanatában ellenőrizhetnek a szervezők, és annak hiányában elvehetik rajtszámunkat és kizárhatnak a rendezvényről. Az egyes szabályokról és a kötelező felszerelésről a verseny hivatalos honlapján találhatsz bővebb információt.


Hátizsák

A kötelező felszerelés szállításához nélkülözhetetlen kellék. A speciálisan, futásra tervezett változatok közül érdemes válagotni. Az űrtartalma 8 és 15 liter között változzon felszerelésünk mennyiségének függvényében. Nem érdemes azonban 3 kg-nál nehezebb hátizsákot magunkkal vinni, mert a futás során a súly rendkívüli terhelést ad át a derékra és a hátra. A verseny előtt feltétlenül fussunk vele több alkalommal, és próbálgassuk, hogy megfelelően illeszkedik e, főként a váll környékén, és nem irritálja valahol a bőrünket.


Ivóvíz tartály

A választott hátizsák függvényében, ha elhelyezhető benne ivóvíztartály, akkor annak minimum 1 liter folyadék tárolására kell alkalmasnak lennie. A Camelbak típusú rendszerek előnye, hogy bármikor könnyűszerrel hozzáférhetünk a folyadékhoz és az elhelyezése a hátizsákban az egyik legmegfelelőbb változat a súlyelosztás szempontjából. Hátránya, hogy nem tudjuk mikor fogy el a folyadékunk, illetve mennyi áll még rendelkezésünkre, ezen kívül a töltése is nehezebb a kulacsos megoldásnál. További hátránya, hogy a tüdő intenzív, folyamatos terhelése következtében egyre nehezebben, és nagyobb fájdalmak árán tudjuk felszívni a folyadékot. A kulacsos megoldást választóknak több variáció áll a rendelkezésükre. A hagyományos egykulacsos övtáska (minden esetben tartalék kulacsot kell magunkkal vinnük, hogy biztosítva legyen az 1 literes tárolókapacitás) vagy az osztott változat 2-3 dl-es flakonokkal. Létezik kézre, illetve a hátizsák pántján vállmagasságba történő elhelyezés is. A derékra helyezve a sokkulacsos változat a legmegfelelőbb, mivel így a terhelést egyenletesen tudjuk elosztani. A csuklóra szerelt változat hátránya, hogy botot nem vihetünk magunkkal. A vállpántra szerelhető kulacsok egy szívócsővel megtoldva a Camelbak-hez hasonló változatot eredményeznek, viszont ez a legkevésbé stabil rögzítési mód. Kétségkívül a kulacsos változat előnye a gyors töltés és a folyadék mennyiségének a folyamtos ellenőrizhetősége. Hátránya, hogy plusz tartozékot kell magunkra csatolni, amely egyes esetekben hátráltahatja a futást. Az új versenyszabályzat alapján - a környezetvédelem érdekében - a második frissítő állomást követően már csak saját pohárba adnak folyadékot!!!


Sapka

A Mont Blanc környékének rendkívül változékony és kiszámíthatatlan az időjárása. A nappali akár 25 fok is lehet, azonban éjszaka gyakran nulla fok alá is süllyedhet a hőmérséklet. A sapka mind éjszaka, mind nappal növelheti a komfortérzetünket. Rossz idő esetén az alacsony hőmérséklet, a hó, illetve jégeső ellen nyújt védelmet, nappal pedig a napszúrást kerülhetjük el viselésével. Célszerű ebből is univerzálisat választani, mely minden alkalomra megfelelő. A legjobbak a sildes, és a fej hátsó része körül a tarkót is eltakaró gallérral rendelkező változatok. A bandana típusú tömlőszerű sapkák előnye, hogy szabadon variálva sapka, fejpánt vagy az egész arcot befedő maszk készíthető belőle.


Víz és szélálló kabát

Már korábban említettem, milyen változékony és kiszámíthatatlan a környék időjárása. Könnyen előfordulhat, hogy szép, tiszta időben rajtolunk, és pár órával később már havazás és jégeső közepette kell folytatni utunkat. Rendkívüli időjárás esetén természetesen a verseny rendezőségének joga van félbeszakítani a rendezvényt, de csak abban az esetben, ha az előírt ruházat már nem képes biztosítani a futók számára a minimális komfortérzetet. A megfelelő kabát tekintetében érdemes törekedni arra, hogy minél könnyebb legyen, és kevés helyet foglaljon le. Az anyaga vékony, szélálló, vízlepergető és lehetőség szerint lélegző legyen. Az újjak hossza minimum a kezünk végéig érjen, a nyaki része magasított, a deréknél karcsúsított és behúzóval ellátott legyen. A kabát ne legyen teljesen zárt, érdemes a szellőző nyílásokkal ellátott változatokat előnyben részesíteni.


Fejlámpa

A verseny 46 órás időszaka alatt az élmezőnynek egy, a többieknek (a mezőny 95%-nak) két éjszakát kell eltöltenie az útvonalon. A kötelező felszerelés teljeséggel nélkülözhetetlen kelléke két darab fejlámpa és a hozzájuk tartozó tartalék elemek. Ezek hiányában nem tudjuk felvenni a rajtszámunkat és rajthoz állni. A fejlámpák terén is széles választék biztosítja, hogy megtaláljuk számunkra legmegfelelőbb típust. Érdemes kiválasztásnál a súly-fényerő-energiafogyasztás arányait figyelembe venni. Mivel a lámpát legalább 8 órán keresztül a fejünkön kell, hogy viseljük a könnyebb típust részeszítsük előnyben, de fontos szempont, hogy alacsony energiafogyasztás mellett egy garnitúra elem kitartson a versenyen át. A másik fotos tényező a fényerő. Ne egy szentjános bogárral a fejünkön próbáljunk végigbotorkálni a sziklák között, és ne csak helyzetjelzőnek legyen használható. Szórt fényű és legalább 6-8 méteres távolságra világítson el. A verseny leginkább népszerű fejlámpája a 3-4 leddel elátott, ceruzaelemmel működő változatok.


Hosszú nadrág

Az izületek és ezáltal a térd és a combok védelme rendkívül fontos a több, mint egy napos megterhelő menet során. A folyamatosan változó időjárási körülmények e tekintetben is megkövetelik, hogy akár nullafok alatti hőmérséklet esetén is tudjuk biztosítani az izmok és izületek melegen tartását. A nadrágunk (ami lehet tartalék is) minimum a térd alá érő hosszal kell hogy rendelkezzen. Emelett célszerű egy rövidebbet is magunkal vinni a nappali, melegebb időszakokra.


Tartalék élelem

A felszerelésünk részét kell hogy képezze 3-4 szelet csokoládé, de érdemes szőlőcukrot, vagy egyéb könnyű és gyors energiapótlásra alkalmas készítményt magunkkal vinni. Habár a verseny folyamán rendkívül gazdag választékkal szolgáló, és sűrűn elhelyezett frissítő állomások találhatók, a köztük lévő olykor 10 km-es távolság sérülés, rossz időjárási körülmények vagy kimerültség következtében akár 4-5 órát is igénybe vehet. Ha nem vettünk magunkhoz megfelelő mennyiségű élelmet az előző pontokon, egy hosszabbra nyúló több órás menet alatt könnyen eléhezhetünk, leeshet a vércukorszintünk, legrosszabb esetben az eszméletünket is elveszíthetjük. Extrém helyzetekben ez meglehetősen kockázatos lehet. A rajtot követően az első pontokon lévő hatalmas tömeg szintén akadályozhatja a frissítést és ilyenkor bizony jól jön a saját élelem, de ezt később feltétlenül pótolnunk kell.


Rugalmas rögzítő szalag

A verseny rendkívül nehéz, meredek, sziklás, gyökerekkel szabdalt terepen halad. A haladásunkat a terep változékonysága mellett az esetlegesen hulló csapadék tovább nehezítheti. Az éjszaka a rossz látási körülmények, a verseny előrehaladtával pedig a fáradtság és a koncentrálóképesség csökkenése következtében kisebb nagyobb sérülések könnyen előfordulhatnak velünk. A gyors elsősegélynyújtás érdekében magunkkal kell vinni egy legalább 80 cm hosszú és 3 cm széles fáslit, mely alkalmas rögzítő kötés készítésére egy esetleges sérülés esetén.


Túlélő takaró

A hegymászó és túraboltokban kapható "survival blanket" nem más, mint egy alumíniumból készült hővisszaverő fólia, mely leginkább a háztartásban használatos alumínium csomagolóanyagokhoz hasonlító. Ha a továbbjutást sérülés vagy kimerültség akadályozza, hamar (főleg hajnalban) kihűlhet a testünk. A takaró, - melynek mérete akkora kell, hogy legyen, hogy teljesen magunk köré tudjuk csavarni - néhány órára megvéd minket a kihűléstől, míg meg nem érkezik a segítség.


Síp

Szintén vészhelyzet esetén, ha más eszköz (mobiltelefon) nem áll rendelkezésünkre, a verseny egyezményes segítségkérésre szolgáló eszköze a síp. A kiáltások során hamar kimerülhetünk, azonban a síp megfújása kevesebb energiát igényel, és magas frekvenciájú hangját sokkal messzebbre viszi a szél.


Pohár

A környezet védelme érdekében 2008-tól már csak saját pohárban (vagy a verseny hivatalos poharában, melyet a rajtszámfelvételkor kapunk) - melynek űrtartalma min. 1,5 dl - adnak folyadékot a frissítő pontokon.


Személy azonosítására alkalmas igazolvány

A verseny három ország (Franciaország, Olaszország és Svájc) határait érinti. Ennek következtében a verseny útvonala többször keresztezi az országhatárokat, ahol a határőr szervek elkérhetik a személyazonosító okmányunkat.


A rendezőség által ajánlott további felszerelések

Mobiltelefon, kesztyű, készpénz, teleszkópos bot, napkrém, vazelin, iránytű, térkép, kés, váltóruha. Fontos megemlíteni, hogy lehetőség van a rajtot megelőzően egy pontra - a 77 km-re lévő Courmayer-be - a verseny hivatalos zsákjában (a rajtszámfelvételnél kapjuk meg) csomagot küldeni az általunk előzetesen összeállított felszereléssel. Érdemes tartalék ruházatot és élelmet csomagolni, viszont túrabotot nem lehet a zsákban elhelyezni.